Сир норвезький напівтвердий Гудбрандсдален (Gudbrandsdalen TINE Norway)

 

Сир норвезький напівтвердий Гудбрандсдален (Gudbrandsdalen TINE Norway)

Сир норвезький напівтвердий Гудбрандсдален (Gudbrandsdalen TINE Norway)

Сир Гудбрандсдален виробництва Норвегія має смак карамелі із солоним відтінком – ніжний, солодкуватий із приємним довгим післясмаком, у якому відчутна легка кислинка. Завершує смак пікантна гострота козячого молока із ноткою заварного крему. Пробувати з ароматною кавою або какао.

Сир ріжуть на шматочки і їдять із пшеничним хлібом та мармеладом із червоної смородини, запікають із лососем. У Норвегії є знаменитий рецепт запеченої оленини із соусом із Гудбрандсдалена. Неперевершений смак сиру надають полуниця та малина, варто відзначити, що найкраще поєднується з ігристими та рожевими винами.

Цей традиційний норвезький сир став сьогодні візитівкою країни вічних холодів. Якщо бути дуже точним, Гудбрандсдален – це тип коричневого норвезького сиру Бруност/Брюнуст (норв. Brunost, «коричневий сир»), що походить з долини Гудбрандсдал у Норвегії. У Норвегії з давніх-давен прийнято варити особливим чином молоко і сироватку разом, щоб отримати «прим» – м'який за консистенцією сир коричневого кольору.

Завдяки нагоді чи несподіваному збігу, дружина одного з фермерів Ганни Хов одного разу спробувала долити вершки до казана, де варився «прим». А сталося це 1860 року. Її «жирний сир» продавався краще, а головне, дорожче за звичайний «прим» ​​чи олії її виробництва. Вважається, що своїм випадково знайденим рецептом винахідлива жінка не просто вигадала новий сорт сиру. але й урятувала фермерські господарства долини Гудбрандсдал від повного руйнування під час фінансової кризи 1880 року.

А 1933 року 87-річна Ганни Хов отримала за свій винахід королівську медаль. Сир світло-коричневого кольору і має карамельний смак, що пояснюється особливим, не стандартним способом приготування: молоко вариться близько 7-8 годин, поки цукор, що містяться в ньому, не карамелізуються. Цим він схожий на рикотту, яка також вариться із сироватки.

Жирність у такому сирі більш-менш стандартна – 29%.

Цікаво відзначити, що середньостатистичний норвежець вживає за рік близько 13 кілограмів Гудбрандсдалена та його різновидів. Виробляється Гудбрандсдален з козиного молока – 10%, коров'ячих вершків – 10% та молочної сироватки – 80%.

Містить кальцій 460 мг, фосфор 510 мг, магній 71 мг, вітамін А 254 мкг, рибофлавін 1,1 мг, вітамін В12 1,3 мкг.

Енергетична цінність на 100 г: 1835 кДж/441 ккал.

Харчова цінність на 100 г жирів 28,0 г (з них насичених жирних кислот 19,0 г), вуглеводів 35,0 г, білків 10,0 г, солі 0,7 г.

Мультиплекс

Популярні дописи з цього блогу

Курси Data Analyst, підготовка аналітиків даних

Право власності на землю в Українському законодавстві

Windows, MacOS, Linux – Довідник з операційних систем

Иран имеет запасы обогащенного урана, достаточные для производства пяти ядерных бомб - Израиль

Вільні жирні кислоти: ключ до розуміння інсулінорезистентності

Нові зміни в декларації з податку на прибуток: проєкт наказу Мінфіну

Економічна система США – як інвестувати у своє майбутнє

Знаеш ли какво е теория на цветовете?

Грузинське червоне вино Кіндзмараулі - ароматний букет для поціновувачів благородних вин

НАБУ розкрило величезні масштаби крадіжки гуманітарки у Запорізькій області