Сир норвезький напівтвердий Гудбрандсдален (Gudbrandsdalen TINE Norway)
Сир норвезький напівтвердий Гудбрандсдален (Gudbrandsdalen TINE Norway)
Сир Гудбрандсдален виробництва Норвегія має смак карамелі із солоним відтінком – ніжний, солодкуватий із приємним довгим післясмаком, у якому відчутна легка кислинка. Завершує смак пікантна гострота козячого молока із ноткою заварного крему. Пробувати з ароматною кавою або какао.
Сир ріжуть на шматочки і їдять із пшеничним хлібом та мармеладом із червоної смородини, запікають із лососем. У Норвегії є знаменитий рецепт запеченої оленини із соусом із Гудбрандсдалена. Неперевершений смак сиру надають полуниця та малина, варто відзначити, що найкраще поєднується з ігристими та рожевими винами.
Цей традиційний норвезький сир став сьогодні візитівкою країни вічних холодів. Якщо бути дуже точним, Гудбрандсдален – це тип коричневого норвезького сиру Бруност/Брюнуст (норв. Brunost, «коричневий сир»), що походить з долини Гудбрандсдал у Норвегії. У Норвегії з давніх-давен прийнято варити особливим чином молоко і сироватку разом, щоб отримати «прим» – м'який за консистенцією сир коричневого кольору.
Завдяки нагоді чи несподіваному збігу, дружина одного з фермерів Ганни Хов одного разу спробувала долити вершки до казана, де варився «прим». А сталося це 1860 року. Її «жирний сир» продавався краще, а головне, дорожче за звичайний «прим» чи олії її виробництва. Вважається, що своїм випадково знайденим рецептом винахідлива жінка не просто вигадала новий сорт сиру. але й урятувала фермерські господарства долини Гудбрандсдал від повного руйнування під час фінансової кризи 1880 року.
А 1933 року 87-річна Ганни Хов отримала за свій винахід королівську медаль. Сир світло-коричневого кольору і має карамельний смак, що пояснюється особливим, не стандартним способом приготування: молоко вариться близько 7-8 годин, поки цукор, що містяться в ньому, не карамелізуються. Цим він схожий на рикотту, яка також вариться із сироватки.
Жирність у такому сирі більш-менш стандартна – 29%.
Цікаво відзначити, що середньостатистичний норвежець вживає за рік близько 13 кілограмів Гудбрандсдалена та його різновидів. Виробляється Гудбрандсдален з козиного молока – 10%, коров'ячих вершків – 10% та молочної сироватки – 80%.
Містить кальцій 460 мг, фосфор 510 мг, магній 71 мг, вітамін А 254 мкг, рибофлавін 1,1 мг, вітамін В12 1,3 мкг.
Енергетична цінність на 100 г: 1835 кДж/441 ккал.
Харчова цінність на 100 г жирів 28,0 г (з них насичених жирних кислот 19,0 г), вуглеводів 35,0 г, білків 10,0 г, солі 0,7 г.