Вітамін D3 (холекальциферол) та його роль в організмі людини
Вітамін D3 (холекальциферол) та його роль в організмі людини
У людини вітамін D3, або холекальциферол, утворюється у шкірі під впливом ультрафіолетових променів — сонячного світла. Мінімальна тривалість сонячних ванн повинна становити 20–30 хвилин на день.Ефективніше за все D3 засвоюється через шкіру рук та обличчя. Однак,потрібно бути обережними, адже, особливо влітку, сонце доволі агресивне.
Частково вітамін D3 надходить в організм людини із тваринними та рослинними продуктами, забезпечуючи до 10–20% від загальної потреби. Отже, щоб отримувати потрібну кількість вітаміну D, необхідно проводити достатню кількість часу на вулиці у світлу пору доби, харчуватись продуктами, багатими на вітамін D, або приймати препарати вітаміну D (після консультації з лікарем).
Властивості вітаміну D
- Стимулює імунну систему;
- Стимулює імунну систему;
- Регулює обмін кальцію та фосфору;
- Регулює обмін кальцію та фосфору;
- Підтримує нервову систему;
- Підтримує нервову систему;
- Сприяє регуляції обмінних процесів;
- Сприяє регуляції обмінних процесів;
- Нормалізує роботу серця та судин;
- Нормалізує роботу серця та судин.
Вітамін «D» отримав назву четвертої букви англійського алфавіту, оскільки він був четвертим за рахунком відкритим вітаміном. «Сонячний вітамін» був синтезований взимку – в лютому 1928.
Запасу вітаміну D, отриманого в літній період, вистачає приблизно на два-три місяці. Цілющі сонячні промені не проникають крізь скло, а значить вдома або в машині вітамін D не виробляється. Накопичити вітамін D в організмі не можна.
Від рівня вітаміну D залежить засвоюваність кальцію. При низькому рівні кальцій не засвоюється! Шкіра не може виробити вітаміну D більше, ніж організму потрібно-передозування неможливе. Сонцезахисні креми з SPF від 8 і більше блокують утворення вітаміну D.
Вітамін D3 сприяє формуванню міцного імунітету
Вітамін D сприяє покращенню психоемоційного стану
Вітамін D3 підтримує здоров’я кісток, зубів та м’язів
Вміст вітаміну D у 100 г продуктів харчування
- риб’ячий жир — 250 мкг;
- печінка тріски — 200 мкг;
- жирний оселедець — 30 мкг;
- скумбрія — 16,1 мкг;
- червона риба (сьомга, лосось, горбуша) — 10–11 мкг;
- курячий жовток — 7,7 мкг;
- ікра червона зерниста — 2,9 мкг;
- яйце куряче — 2,2 мкг;
- масло вершкове — 1,3 мкг;
- молоко — 1,3 мкг;
- мінтай — 1 мкг;
- твердий сир — 1 мкг.