Вітаміни, їх роль та значення в організмі людини
Роль вітамінів для здоров'я людини, підтримання імунітету, забезпечення обмінних процесів
Харчова цінність продукту визначається вмістом у ньому білків, жирів, вуглеводів, мікро- та макроелементів, мінеральних речовин та вітамінів. Саме за вмістом вітамінів говорять про користь продукту. Як не дивно, вибираючи багаті на вітаміни продукти, багато людей поняття не мають про роль вітамінів в організмі людини, маючи нечітке уявлення про те, що вітаміни нам потрібні. Давайте подивимося, яку роль відіграюсь вітаміни в організмі, в чому їхня користь і чим загрожує їх недолік або надлишок.
Вітамін А (ретинол)
Відповідає за роботу імунної системи, виробництво гормонів та зір. Нестача вітаміну А загрожує ослабленням гостроти зору та імунітету, швидким старінням шкіри, погіршенням процесів регенерації, гормональними порушеннями. Вітаміном А багаті яйця, молоко, сир, морква, шпинат, цибуля, чорниця.
Вітамін В1 (тіамін)
Регулює вуглеводний обмін в організмі, роботу нервової системи та серця. При нестачі вітаміну В1 спостерігається нервове виснаження, порушення роботи серця та обміну речовин, набряки. Джерелами вітаміну В1 є зернові культури, зелені овочі, субпродукти.
Вітамін В2 (рибофлавін)
Відповідає за гостроту зору та регенеративні процеси. Недолік вітаміну В2 характеризується появою виразок і ран, що не гояться, зниженням гостроти зору в умовах поганого освітлення, падінням імунітету. Вітаміном В2 багаті м'ясні продукти, молоко, дріжджі.
Вітамін В5
Регулярне вживання вітаміну В5 з метою профілактики дозволяє уникнути мігрені та гіпотонії, деяких захворювань печінки, проблем зі шлунково-кишковим трактом, психічних захворювань, виразок та гастритів, багатьох хвороб шкіри та атеросклерозу.
Вітамін В6
Бере участь у багатьох процесах в організмі людини – він істотно впливає на центральну нервову систему та процеси кровотворення, бере участь у роботі печінки, а також у процесах розщеплення та синтезу амінокислот, сприяючи засвоєнню білка.
Вітамін В12 (кобаламін)
Є водорозчинним вітаміном, надає величезний вплив на кровотворення в кістковому мозку, а також у засвоєнні організмом амінокислот.
Вітамін С (аскорбінова кислота)
Важливий для нормального функціонування імунної системи, утворення сполучних тканин, кровотворення та виробництва гормонів. Без вітаміну С погано засвоюється залізо. За нестачі вітаміну С людина часто хворіє, має нездоровий колір обличчя, організм його ослаблений. Величезна кількість вітаміну С міститься в овочах та фруктах.
Вітамін D (кальциферол)
Відповідає за формування кісткової тканини, нігтів та зубів. Недолік вітаміну D загрожує рахітом, високою ймовірністю переломів, ослабленням зубних тканин, карієсом. Організм людини синтезує вітамін D під дією сонячних променів, тому потрібно проводити більше часу на свіжому повітрі та сонці.
Вітамін Е (токоферол)
Відомий своїми властивостями, що омолоджують. Він стимулює розподіл та зростання клітин, внаслідок чого організм омолоджується. Цей вітамін особливо важливий для вагітних і жінок, що годують, щоб плід правильно розвивався, а вже народжений малюк добре ріс. До того ж, вітамін Е відповідає за роботу нервової та м'язової системи, а також допомагає засвоюватися вітаміну А. Нестача вітаміну Е загрожує швидким старінням організму, ранньою появою зморшок, дистрофією плода у вагітних жінок. Джерелами вітаміну Е є рослинні олії, особливо олія зародків пшениці, зернові та бобові культури.
Вітамін F
Включає цілий комплекс поліненасичених жирних кислот, які відіграють незамінну роль у багатьох важливих процесах, що відбуваються в організмі людини. Ці поліненасичені жирні кислоти, у свою чергу, поділяються на дві групи: омега-3 та омега-6, хоча, потрапляючи в організм людини, вони легко можуть перетворюватися одна на одну.
Вітамін К (менадіон)
Регулює згортання крові та відповідає за формування кісткової тканини. При нестачі вітаміну К людина схильна до тривалих кровотеч, частих переломів, остеопорозу. Отримати достатню кількість вітаміну К можна зі шпинату, листового салату, капусти, яєць.
Вітамін N, або ліпоєва кислота
Відноситься до вітаміноподібних і водорозчинних речовин і істотно впливає на організм. Він забезпечує захист печінки від токсинів, запобігає її ожиріння.
Вітамін P
Відіграє важливу роль в тканинному диханні, також має антиоксидантну дію. До того ж, з його допомогою в організмі людини накопичується вітамін С, який, своєю чергою, стимулює діяльність ендокринних залоз (надниркових залоз).
Вітамін U
Є природною речовиною для організму людини, має здатність не тільки загоювати виразки на слизових оболонках шлунка і дванадцятипалої кишки, але й підвищувати опір слизових до впливів агресивних, несприятливих факторів. Благотворно діє травну функцію, нормалізуючи секрецію травних залоз.