Поляки відмовляються від м’яса та молочних продуктів
В Польщі почали віддавати перевагу рослинним замінникам м’яса
Дослідження свідчать, що рослинні замінники традиційних харчових продуктів все частіше з’являються в польських домівках. Мотиви для відмови від м’яса та молочних продуктів різні: пандемія, інфляція чи просто здорове харчування. Цю тенденцію швидко помітили торговельні мережі, які пропонують все більше рослинної продукції, пише видання Polskie Ekonomiczne Wiadomości.
Згідно зі звітом RoślinnieJemy, 3,2 мільйона людей у Польщі не їдять м’яса. Про повну відмову або обмеження продуктів тваринного походження повідомило аж 40% респондентів. Також кожен другий споживач звертає увагу на те, чи корисні інгредієнти придбаних продуктів. Але цілих 43% заявляє, що на їхні покупки значною мірою впливає природне походження продуктів харчування.
– Треба підкреслити, що ці тенденції є постійними та довготривалими. Про це свідчить насамперед зростання кількості «гнучких» домоволодінь, які купують як здорові продукти, так і товари, що не обов’язково належать до цієї категорії. Те ж саме стосується домогосподарств, які купують переважно натуральні та необроблені продукти. За останнє десятиліття кількість обох цих сегментів сумарно зросла більш ніж на 20 %,
– зазначає Анна Міхалак з GfK Polonia.
Отже наразі кожен третій польський споживач свідомо обмежує споживання м’яса. Відтак за три роки продажі м’ясної продукції впали на 7,5%. З іншого боку, рослинні альтернативи стають все більш популярними: попит на замінники молочних продуктів зріс на 30%, на м’ясні вироби на 60%.
– Щоправда, рослинні замінники становлять лише 0,3% всього кошика, але слід визнати, що ця категорія розвивається шаленими темпами,
– підкреслює Анна Міхалак.
Збільшення інтересу до вегетаріанських і веганських продуктів видно не тільки в цифрах чи на полицях магазинів. – Виробники та рітейлери планомірно розширюють пропозицію рослинних замінників, завдяки чому споживачі мають дедалі більше вибору, – наголошує Анна Міхалак.
В польських магазинах тепер «безм’ясні» продукти більше не обмежуються веганськими бургерами чи сирами, а стали окремою категорією. Популярні дискаунтери та місцеві магазини постійно пропонують тофу, хумус та овочеві спреди за дуже привабливими цінами.
Також привертає увагу сегмент замінників молочних продуктів і рослинних напоїв, які дуже динамічно розвиваються (згідно з рішенням Суду Європейського Союзу, виробники не можуть називати їх «молочними»). Прихильники рослинної дієти можуть додавати в каву вівсяне, мигдальне, рисове або кокосове молоко. У Польщі їх можна купити буквально скрізь, а найдешевші вже коштують як коров’яче молоко (близько 4 злотих за літр). Це свідчить про те, наскільки змінився наш ринок, зазначає interia.
Овочеві альтернативи також можуть замінити традиційні польські м’ясні продукти, такі як ковбаса, кров’янка, кабанос і навіть котлети чи сало. Їх готують з сочевиці, насіння соняшнику, гороху, буряка, квасолі або нуту. Такі овочеві страви зараз також представлені майже в кожному магазині та ресторані.