Корисні продукти для вашої печінки
Корисні продукти для вашої печінки
Печінка стежить за чистотою нашого організму. Через неї проходять усі шкідливі речовини, які згодом виводяться. Але коли їх дуже багато, орган не справляється з навантаженням, що призводить до хвороби печінки. І лікування печінки в такому випадку полягає не тільки в дотриманні приписів лікаря. Зверніть увагу на корисні продукти для печінки, які допоможуть їй очиститись та відновитись.
Броколі та брюссельська капуста – найкращий захист та лікування печінки від пошкодження
Для здоров'я печінки дуже корисно вживати такі продукти, як зелені овочі. Особливо хрестоцвіті — броколі, брюссельську капусту, капусту капусту, крес водяну, цвітну капусту. Всі вони містять корисні хімічні речовини, наприклад, сульфорафан, індол-3-карбінол, 1-ціано-2-гідрокси-3-бутен (1-cyano-2-hydroxy-3-buten), які блокують хімічні речовини, що викликають рак.
Також вони підвищують рівень натуральних антиоксидантних ферментів, необхідні процесу детоксикації печінки. Коли організм перевантажений токсинами, рівень натуральних антиоксидантів знижується, уповільнюючи процес очищення печінки.
Надмірне поїдання рафінованих харчових продуктів, що містять велику кількість цукру, також підвищує рівень холестерину ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ) і тригліцеридів (вид жиру) в організмі. Оскільки печінка сприяє виведенню зайвого холестерину ЛПНЩ, його надлишок може її деформувати. У свою чергу печінка накопичує тригліцериди, викликаючи жировий метаморфоз, або неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП).
Це підвищує ризик запалення органу (стеатогепатит), який викликає такі хвороби печінки, як цироз, печінкова недостатність та рак. Такі продукти для печінки, як хрестоцвіті, містять подібні до холестерину сполуки під назвою фітостероли. Вони здатні знизити як високий рівень холестерину, і тригліцеридів, які накопичила печінку.
Ваша печінка буде вдячна за 1,5–2,5 чашки темно-зелених овочів на день, у тому числі хрестоцвітих. Якщо страждаєте на гіпотиреоз, перед вживанням проведіть теплову обробку цих овочів.
Буряк - найкраща профілактика та лікування печінки від окислювального стресу
Печінка може багато виграти від цього коренеплоду. Беталаїн, антиоксидантний пігмент у буряках, разом із флавоноїдами, фенольними кислотами та вітаміном C, забезпечують лікування печінки та її захист від дії окислювального стресу (канцерогенних агентів).
Якщо буряк регулярно з'являється на вашому столі, будьте готові до того, що він перебудує обмін речовин. Зменшить активність ферментів, що підвищують кількість вільних радикалів під час детоксикації. Ваша печінка буде захищена від токсичних з'єднань.
Сік з одного великого буряка безпечний для щоденного споживання. Насичуйте печінку соком 2-3 дні на тиждень.
Тунець і лосось - відмінна профілактика та лікування печінки при НАЖХП
Омега-3 (поліненасичені) жирні кислоти можна знайти в такій морській рибі, як тунець, лосось, форель, макрель. Названо лише деякі з тих риб, які корисні для печінки. Це відомі профілактичні продукти для печінки, які також перешкоджають утворенню тригліцеридів.
Вони навіть здатні зменшити жир у печінці у людей з НАЖХП (неалкогольною жировою хворобою печінки) та високим рівнем холестерину та тригліцеридів. Омега-3 жирні кислоти також підвищують рівень хорошого холестерину ЛПВЩ (ліпопротеїдів високої щільності, або так званих "хороших" ліпопротеїдів). Інші корисні продукти для печінки та джерела омега-3 жирних кислот – збагачені яйця, волоські горіхи та авокадо. Але включити до свого раціону лише їх буде недостатньо. Вам також потрібно звести до мінімуму вживання омега-6 жирних кислот, наприклад рослинних олій.
Американська асоціація серця рекомендує вживати щонайменше 2 порції (близько 100 г на порцію) жирної риби на тиждень, якщо у вас немає проблем із серцем. Якщо ви маєте високий рівень тригліцеридів, можете щодня приймати 2–4 грами риб'ячого жиру.
Амла – лікування печінки у хворих на жовтяницю, зі збільшеною печінкою та НАЖХП (неалкогольна жирова хвороба печінки)
Амла (Emblica officinalis) – це природний оздоровчий засіб для печінки. Лікування печінки, що збільшена, в Аюрведі здійснюється саме за її допомогою. Дослідники виявили, що цей багатий на вітамін C фрукт лікує різні хвороби печінки, наприклад, жовтяницю. Так як амла знижує рівень холестерину та тригліцеридів, вона корисна при такій хворобі печінки, як НАЖХП.
Наша печінка добре сприймає як свіжий фрукт, так і порошок. Стандартна доза, яку вживали в експериментах, становить 1-3 г фруктового порошку. Також можна їсти по фрукту на день - свіжому, або у вигляді соку. Найкраще розтягувати його споживання на цілу добу.
Ягоди – найкращі продукти для печінки, у тому числі профілактики НАЖХП
Проведіть очищення свого організму у природний спосіб: їжте продукти для печінки, тобто багато ягід. Вони багаті поліфенолами та антоціанами, антиоксидантними пігментами, які надають їм відповідного кольору. Ці поживні речовини – потужні протизапальні агенти.
Одне дослідження виявило, що такі продукти для печінки, як журавлина, чорна смородина та чорниця, особливо ефективні у попередженні накопичення в ній жиру. Зокрема, журавлина суттєво знижувала запаси тілесного жиру у тварин, які їли їжу з високим вмістом жирів.
Лікування печінки забезпечить стандартна порція ягід - пів-чашки заморожених або свіжих фруктів, або 113 г на день. Але певного верхнього ліміту тут нема. Незважаючи на це, рясне споживання ягід може спричинити побічну дію на тих, хто приймає ліки для розрідження крові та діабету.
Грейпфрут та виноград - продукти для печінки та її безперебійного функціонування
Такі продукти для печінки, як грейпфрут та виноград, забезпечують очищення та лікування печінки. Грейпфрут містить нарингенін та нарингін. Ці антиоксиданти підтримують печінку у здоровому стані, ефективно метаболізуючи алкоголь, і попереджаючи будь-який шкідливий вплив, який він може мати на печінку. Червоний та синій виноград містять інший антиоксидант під назвою ресвератрол, що забезпечує безперебійне її функціонування.
Грейпфрут та виноград – це продукти для печінки, за якими немає чітких рекомендацій щодо вживання. Але щодня краще їсти хоча б чашку цих продуктів. Уникайте споживання грейпфрута, якщо приймаєте ліки для зниження холестерину, високого кров'яного тиску, занепокоєння, безсоння, алергічних реакцій та препарати, що застосовуються в невралгії та психіатрії.
Опунція - лікування печінки від шкідливого впливу алкоголю
Опунція – це вид їстівного кактусу, який застосовується у традиційній медицині та забезпечує лікування печінки. В ході одного дослідження було виявлено, що екстракт цієї рослини знижує симптоми похмілля, зокрема нудоту, сухість у роті та втрату апетиту. Позитивний ефект посилювався під час поїдання екстракту перед вживанням алкоголю.
Так як печінка розщеплює алкоголь, дослідники очікували побачити таку саму дію екстракту і на неї. У результаті виявили, що екстракт опунції зменшує запалення, яке часто виникає після вживання алкоголю.
Інше дослідження виявило, що поїдання екстракту після вживання алкоголю призводить до норми вироблення ферментів і рівень холестерину в печінці. Крім того, опунція знижує спричинене алкоголем окисне ушкодження печінки. Втім, потрібні додаткові дослідження на людях, щоб повністю вивчити вплив опунції на печінку.
Поки всі дослідження сходяться на тому, що найкраще впливає печінка саме екстракт опунції (загалом 1600 мкг). Хоча досить важко сказати, скільки насправді його потрібно. При цьому слід дотримуватися норм 240 мл або 227 г на добу, якщо інше дозування вам не призначив лікар.
Горіхи – продукти для печінки, які попередять НАЖХП
Вміст корисних жирів та поживних речовин, у тому числі вітаміну C, перетворює горіхи на корисні продукти для печінки. У ході одного дослідження протягом 6 місяців вивчався вплив горіхів на хворих на НЗШП. Воно виявило, що регулярне їх споживання покращує рівень ферментів у печінці.
Ще одне дослідження виявило таке. У чоловіків, які їли менше горіхів, ризик розвитку неалкогольної жирової хвороби печінки був вищим у порівнянні з тими, хто їв їх більше.
Для зміцнення здоров'я печінки щодня потрібно з'їдати жменю горіхів (близько 30 г).
Оливкова олія - забезпечить лікування печінки у хворих на НАЖХП
Щоб ваша печінка залишалася здоровою і добре функціонувала, замініть олію на оливкову. Одне дослідження, яке проводилося на хворих на НЗШП, показало, що щоденне споживання оливкової олії покращує рівень ферментів печінки. Учасники також відзначили зменшення жиру в органі та покращення кровотоку в печінці.
Згідно з результатами досліджень, щодня рекомендується вживати близько 1 столової ложки (6,5 мл) оливкової олії.
Імбир – лікування печінки хворих на НАЖХП та після прийому медикаментів
Імбир не тільки надає гостроти вашій їжі, а й добре впливає на печінку. Цей корінь, з гінгеролами та шогаолами, впливає на травний тракт, підвищуючи вироблення ферментів та покращуючи обмін речовин та струм крові.
Імбир знижує окисне ушкодження, викликане вільними радикалами, через вплив токсичних компонентів навколишнього середовища або тривалого прийому лікарських препаратів. Також він підвищує рівень природних антиоксидантів у крові. А це забезпечує ефективне лікування печінки.
Оскільки імбир знижує кількість тригліцеридів, загальний рівень холестерину та холестерину ЛПНЩ, він стане чудовою добавкою до раціону для людей з ризиком розвитку НАЖХП.
Для здорової дорослої людини споживання 4 грам імбиру безпечне у сирому, готовому вигляді або у чаї. Для вагітних жінок краще обмежитись 1 грамом.
Часник та цибуля – продукти для печінки при пошкодженні алкоголем
Такі пахучі продукти для печінки, як цибуля та часник, сприятливо впливають на здоров'я печінки. З'єднання сірки, що містяться в них, надають їм характерного запаху, стимулюють ферменти печінки, необхідні для її очищення. У них також є антиоксиданти — флавоноїди, які здатні перешкоджати та зупиняти функціонування вільних радикалів.
Часник забезпечує ефективне лікування печінки. Він зменшує її ушкодження, пов'язані із впливом алкоголю (алкогольний стеатогепатит). І не важливо, в якому вигляді його вживати — сирий часник, олія, або витриманий екстракт чорного часнику. Цибуля показала такий самий ефект.
У більшості досліджень часник вживали у кількості 600–120 мг на добу. При цьому кілька зубчиків на день попередять хворобу печінки. Обов'язково роздавіть його перед тим, як з'їсти або приготувати, щоб виділити біологічно активну сірчисту сполуку аліцин. Цибулю можна їсти без будь-яких обмежень.
Чай і кава - найкращі продукти для печінки у пацієнтів з цирозом
Кавомани, нарешті, з'явилося дослідження, яке стверджує, що наш улюблений ранковий напій корисний. Якщо вас турбують хвороби печінки, помірне споживання кави допоможе сповільнити прогрес хвороби.
Для пацієнтів, у яких заплановано біопсію печінки, кофеїн знизить розвиток цирозу. Хоча не зовсім зрозуміло, чому кофеїн допомагає, але ми знаємо, що він зменшує ризик розвитку хвороби печінки. А завдяки кавеолу та кафестолу кава також знижує ризик такої хвороби печінки, як рак.
Усі останні дослідження показали, що регулярне споживання близько 3 чашок кави та трав'яного чаю призводить до меншого рубцювання печінки. Безперервне її рубцювання, спровоковане запаленням та відмиранням клітин, призводить до такої хвороби печінки, як фіброз.
Нам не потрібні хвороби печінки. Дві чашки кави на день допоможуть тримати їх на відстані. Пити більше п'яти чашок не рекомендується. Також пам'ятайте, що не слід пити каву за дві години до сну.
Куркума - для профілактики жиру, від запалення та хвороби печінки
Наш список не буде повним без протизапальної куркуми. Століттями в Аюрведі та китайській медицині вона забезпечувала ефективне лікування печінки.
Куркумін із куркуми запобігає накопиченню жиру в печінці — це було виявлено у кількох дослідженнях, які проводилися на тваринах. Піддослідні тварини, у яких куркумін був у раціоні, відрізнялися нижчим рівнем холестерину та концентрацією тригліцериду у печінці. Крім того, він піднімав рівень природних антиоксидантів, які відповідають за процеси детоксикації.
Вживайте 1,5–3 г порошку кореня куркуми щодня. Якщо у вас запалений кишківник, зменште дозу до 1-1,5 г. А для поліпшення всмоктування куркуміну їжте спецію з чорним перцем.
Незважаючи на те, що печінка — досить сильний орган, він потребує нашої підтримки. Адже іноді лікування печінки може бути останньою справою, головне - уникнути хвороби печінки. І в цьому нам допоможуть не лише поради лікаря. Якщо у вас на столі будуть корисні продукти для печінки, ви будете здорові!