Кава у зернах Ефіопія Йоргачеф Нат (Ethiopia Yirgacheffe Nat)

 

Кава у зернах Ефіопія Йоргачеф Нат (Ethiopia Yirgacheffe Nat)

Кава у зернах Ефіопія Йоргачеф Нат (Ethiopia Yirgacheffe Nat)

ЕФІОПІЯ ІРГАЧЕФФ НАТ - кава в зернах для еспресо

Історія поширення кави по світу почалася понад тисячу років тому, коли люди вперше зрозуміли, що ягоди цього дерева мають тонізуючий ефект. Ніхто точно не знає, як саме виникла ідея, що зерна ягоди треба спершу обсмажувати, а вже потім готувати. Однак на початку другого тисячоліття кава вже поширилася Ефіопією.

Ефіопія - п'ята країна у світі за обсягами виробництва арабіки та перша країна в Африці. У вирощуванні, обробці та торгівлі кавою в цій країні зайнято майже 20% із населення 100 млн осіб. Кава забезпечує значну частину експортного виторгу, тому кава для Ефіопії — національна гордість і важлива частина життя. Загалом країна виробляє 350 тис. тонн кави на рік.

Ефіопія – найвища гірська країна Африки. Більшість території країни розташовується на так званому Ефіопському нагір'ї на висотах від 1,5 до 2 тис. метрів. Максимальні висоти сягають 4,5 тис. метрів на півночі і опускаються нижче рівня моря на північному сході. Клімат і ландшафт сильно відрізняються залежно від регіону: від вологих тропічних лісів у Каффі, до посушливих рівнин у Харрарі.

В Ефіопії понад 65% кавових дерев є дикою арабікою. Висота плантацій становить щонайменше 1500 метрів над рівнем моря. Крім цього, клімат у цій місцевості відомий достатньою кількістю опадів, ґрунт багатий на мінерали. Саме ці особливості зростання сорту роблять його таким смачним і незвичайно ароматним.

В Ефіопії кава сортується за грейдами залежно від кількості дефектів, зокрема, квакерів. Квакери — недозрілі ягоди з недорозвиненими зернами, хімічний склад яких не до кінця сформований. Через це в квакерах не протікають реакції Майяра і карамелізації, приготована кава набуває смаку целюлози, аромат стає плоским, а самі зерна — світліше, ніж основна маса кави.

Кава надходить від дрібних фермерів на відомі станції обробки, що належать компанії Kerchanshe, яка спеціалізується на спешелті кави. На станціях обробки ягоди викладаються на африканські ліжка – спеціальні сітчасті настили, підняті над поверхнею землі. Каву висушують на сонці, регулярно перевертаючи, і в процесі сушіння цукру з м'якоті та клейковини залишаються на поверхні зерен. Це одна з причин, чому кава натуральної обробки більш солодка, ніж мита.

В Ефіопії ягоди зазвичай перебираються вручну, всі процеси налагоджені - кава сушиться правильно, не допускається переферментація та поява дефектів. В результаті початковий смаковий потенціал у цієї кави високий.

Очистити каву від квакерів можна тільки після обсмажування, відсортувавши зерна за кольором. Для цього використовується колорсортер - це пристрій, що визначає відхилення за кольором і дефектні зерна, що видаляє, за допомогою стисненого повітря.

Кава в зернах Ефіопія Іргачефф Нат має солодкий смак із квітковими нотами, стиглими темними ягодами, молочним шоколадом та кислотністю грейпфрута. Солодка та квіткова кава з нотками бергамоту, цитрусів та темного шоколаду має ніжний та делікатний смак із запашним винним присмаком та приємною кислинкою, аромат яскравий та інтенсивний, напій високої щільності.

Кава натуральної обробки Іргачефф Нат практично ідеальна для еспресо. Він має яскраві дескриптори, характерні для Ефіопії, а також високу насолоду і збалансовану, не надто високу кислотність. Ця кава ідеально поєднується з молоком, а в капучіно дає смак ягідного йогурту з шоколадними нотами.

Кава в зернах Ефіопія Йоргачеф (Іргачефф) – один із найкращих сортів кави, яку можна пити у будь-який час дня. Поціновувачі сорту Йоргачеф люблять його квітковий, фруктовий і трохи схожий на чайний смак. У напої з цих зерен відчуваються винні нотки, бергамот та солодкі квіткові відтінки. Кава радує приємною цитрусовою кислинкою. Гірчинка практично відсутня.

Сорт підходить під будь-який спосіб заварювання, але краще використовувати мідну турку, френч-прес чи кемекс. Ефіопія Йоргачеф відмінно підходить для кави турецькою.

Способи обробки зерен, які впливають на смак напою

Напій із зерен, що пройшли вологу обробку, має чистий смак та яскраво-виражену кислинку з нотками цитрусу та фруктовою родзинкою.

Напій із зерен, що пройшли суху обробку, трохи віддає горіхами або шоколадом, але, як правило, це складно розпізнати.

Щоб насолодитися смаком та ароматом м'якої та щільної кави, варто купити Арабіку Ефіопія Йоргачеф одразу після обсмажування.

Кава з Ефіопії - це найкращі сорти арабіки, які не лише дарують бадьорість та гарний настрій, але й дозволяють насолоджуватися божественним смаком та ароматом напою. Кава у зернах ідеально підходить для кав'ярень, ресторанів, офісів та інших великих закладів, а мелені зерна зручно використовувати у домашніх умовах.

Мультиплекс

Популярні дописи з цього блогу

Курси Data Analyst, підготовка аналітиків даних

Право власності на землю в Українському законодавстві

Windows, MacOS, Linux – Довідник з операційних систем

Иран имеет запасы обогащенного урана, достаточные для производства пяти ядерных бомб - Израиль

Вільні жирні кислоти: ключ до розуміння інсулінорезистентності

Нові зміни в декларації з податку на прибуток: проєкт наказу Мінфіну

Економічна система США – як інвестувати у своє майбутнє

Знаеш ли какво е теория на цветовете?

Грузинське червоне вино Кіндзмараулі - ароматний букет для поціновувачів благородних вин

НАБУ розкрило величезні масштаби крадіжки гуманітарки у Запорізькій області