Переваги для здоров'я та недоліки кави

 

Переваги кави для здоров'я та її недоліки

Переваги кави для здоров'я та її недоліки

Шкода та користь кави для здоров'я

Кофеїн, найбільш широко споживана психоактивна речовина у світі, є найвідомішим інгредієнтом кави. Його сприятливий вплив на людський організм вивчено досить добре, але загалом кава є складним напоєм, що складається з тисячі різних речовин. Деякі дослідження стверджують, що кава без кофеїну і кава з кофеїном можуть мати однакові наслідки для здоров'я, і ​​припускають, що кофеїн не відповідає за більшу частину користі кави для здоров'я.

Дослідження кави, її плюсів та мінусів для людей ще далеко не завершено, але ось список того, що ми знаємо на даний момент.

Кава покращує фізичну працездатність

Чашка чорної кави приблизно за годину до тренування покращує продуктивність на 11-12%. Кофеїн підвищує рівень адреналіну в крові. Адреналін – це гормон вашого тіла «бий або біжи», який допомагає підготуватися до фізичних навантажень.

Кава може допомогти скинути вагу

Кава містить магній і калій, які допомагають людському організму використовувати інсулін, регулюючи рівень цукру в крові та зменшуючи вашу потяг до солодких ласощів та закусок. 

Кава допомагає спалювати жир

Кофеїн допомагає жировим клітинам розщеплювати жир і використовувати його як паливо для тренувань.

Кава допомагає зосередитися та зберігати пильність

Помірне споживання кофеїну, 1-6 чашок на день, допомагає зосередитися та покращує розумову активність.

Кава знижує ризик смерті

Дослідження показали, що загальний ризик передчасної смерті для кави на 25% нижче, ніж для тих, хто не п'є кави.

Кава знижує ризик раку

Одне дослідження показало, що кава може знизити ризик розвитку раку простати у чоловіків на 20% та раку ендометрію у жінок на 25%. Учасники тестової групи випивали чотири чашки кави на день. Кофеїн також може запобігти розвитку базальноклітинного раку, найбільш поширеного типу раку шкіри.

Кава знижує ризик інсульту

Розумне споживання кави (2-4 чашки на день) буде пов'язане з нижчим ризиком розвитку інсульту.

Кава знижує ризик хвороби Паркінсона

Дослідження показали, що регулярне вживання кави знижує ризик хвороби Паркінсона на 25%. Є докази того, що кава викликає активність у тій частині мозку, яка уражена хворобою Паркінсона.

Кава захищає ваше тіло від вільних радикалів

Кава містить багато антиоксидантів, які діють як захист від вільних радикалів у тілі.

Кава може знизити ризик діабету II типу

Кофеїн знижує чутливість до інсуліну та знижує толерантність до глюкози, що знижує ризик діабету 2 типу.

Кава захищає мозок людини

Високий рівень кофеїну у крові знижує ризик хвороби Альцгеймера. Це також знижує ризик недоумства.

Кава покращує настрій, допомагає боротися з депресією та знижує ризик самогубства.

Кофеїн стимулює центральну нервову систему та збільшує вироблення нейротрансмітерів, таких як серотонін, дофамін та норадреналін, які піднімають ваш настрій. Дві чашки кави на день запобігають ризику суїциду на 50%.

Однак у кави є й певні недоліки.

Погана кава може бути токсичною

У каві поганої якості може бути багато домішок, які можуть викликати нудоту, біль голови або загальне погане самопочуття. Це може статися, якщо ваша кава зроблена з зерен, які були перерізані або іншим чином зіпсовані. Навіть одна зіпсована квасоля може зробити вашу чашку токсичною. Якщо ви інвестуєте і купуєте високоякісну спеціальну каву, вам нема про що турбуватися.

Кава може викликати безсоння, занепокоєння та почуття тривоги

Максимальна кількість кофеїну, що рекомендується, становить 400 міліграмів, приблизно стільки, скільки міститься в 4 чашках кави. Людям, чутливим до кофеїну, потрібно бути обережним із кавою. Кількість кофеїну, безпечна для вживання людиною, насправді записана в нашій ДНК.

Вагітним небажано вживати більше однієї чашки кави на день

Дослідження впливу кави на плід суперечливі, але одне можна сказати напевно: якщо майбутня мати п'є каву під час вагітності, кофеїн також досягне плоду, а дитина дуже чутлива до кофеїну. Тому під час вагітності потрібно припинити пити каву або, принаймні, зменшіть споживання кави до однієї чашки на день.

При високому рівні холестерину потрібно вибирати фільтровану каву

Кавові зерна містять кафестол і кавеол, два інгредієнти, які, мабуть, підвищують рівень холестерину ЛПНЩ. Фільтрація кави вловлює більшу частину ЛПНЩ, але кафестол і кавеол містяться в еспресо, турецькій каві, французькій пресі та каві, приготовленій у скандинавському стилі.

Споживання ЛПНЩ із чашки еспресо все ще настільки мале, що люди з нормальним рівнем холестерину не наражаються на ризик.

Підведемо підсумки

Якщо у вас високий рівень холестерину, ви чутливі до кофеїну, вагітні або годуєте немовля, вам слід звернути увагу на вживання кави.

Іншим може бути корисна розумна кількість (1-6 чашок на день) кави. Він може запобігти серйозним захворюванням, зміцнити ваш розум і м'язи і навіть допомогти вам скинути вагу. Пам'ятайте: якщо ви п'єте спеціальну каву без токсинів і обережно її варите, ви можете і повинні насолоджуватися ним, знаючи, що вона корисна для вас.

Мультиплекс

Популярні дописи з цього блогу

Курси Data Analyst, підготовка аналітиків даних

Право власності на землю в Українському законодавстві

Windows, MacOS, Linux – Довідник з операційних систем

Иран имеет запасы обогащенного урана, достаточные для производства пяти ядерных бомб - Израиль

Вільні жирні кислоти: ключ до розуміння інсулінорезистентності

Нові зміни в декларації з податку на прибуток: проєкт наказу Мінфіну

Економічна система США – як інвестувати у своє майбутнє

Знаеш ли какво е теория на цветовете?

Грузинське червоне вино Кіндзмараулі - ароматний букет для поціновувачів благородних вин

НАБУ розкрило величезні масштаби крадіжки гуманітарки у Запорізькій області