Кава: користь для здоров'я та ризики її вживання

 

Кава: користь для здоров'я та ризики її вживання

Кава: користь для здоров'я та ризики її вживання

Користь та можлива шкода для організму від вживання кави

Коли люди думають про каву, вони зазвичай думають про її здатність забезпечувати приплив енергії. Однак, згідно з деякими дослідженнями, він також може запропонувати деякі інші важливі переваги для здоров'я, такі як нижчий ризик раку печінки, діабету 2 типу та серцевої недостатності.

За оцінками експертів, у всьому світі люди споживають близько 2,25 мільярда чашок кави на день.

Дослідники вивчили переваги вживання кави за таких станів, як діабет, серцево-судинні захворювання, запальні захворювання кишечника та захворювання печінки. Є докази, що підтверджують деякі, але не всі ці твердження.

Кава містить ряд корисних поживних речовин, включаючи рибофлавін (вітамін B-2), ніацин (вітамін B-3), магній, калій та різні фенольні сполуки або антиоксиданти. Деякі експерти припускають, що ці та інші кави можуть принести користь людському організму по-різному.

У цій статті розглядається користь для здоров'я від вживання кави, докази, що підтверджують цю користь, та ризики, пов'язані із вживанням кави.

Основні переваги вживання кави

Потенційна користь для здоров'я, пов'язана із вживанням кави, включає:

  • захист від діабету 2 типу, хвороби Паркінсона, захворювань печінки та раку печінки;
  • сприяння здоровому серцю.

Давайте розглянемо ці переваги докладніше.

Кава та діабет

Кава може допомогти запобігти діабету 2 типу та деякі інші захворювання. Кава допоможе захистити від діабету 2 типу.

У 2014 році дослідники, які зібрали дані про більш ніж 48000 осіб, виявили, що у тих, хто збільшував споживання кави хоча б на одну чашку на день протягом 4 років, ризик розвитку діабету 2 типу був на 11% нижче, ніж у тих, хто не збільшував споживання.

Мета-аналіз з 2017 року дійшли висновку, що люди, які пили чотири-шість чашок або з кофеїном або без кофеїну кави щодня, здавалося, мають нижчий ризик розвитку метаболічного синдрому, у тому числі цукрового діабету 2-го типу.

Кава та хвороба Паркінсона

Різні дослідження показали, що кофеїн, що міститься в каві та багатьох інших напоях, може допомогти захистити від хвороби Паркінсона.

Одна команда дійшла висновку, що у чоловіків, які випивають понад чотири чашки кави на день, ризик хвороби Паркінсона може бути вп'ятеро нижчим, ніж у тих, хто цього не робить.

Крім того, згідно з одним дослідженням 2012 року, кофеїн у каві може допомогти контролювати рухи у людей із хворобою Паркінсона.

Результати метааналізу 2017 року показали, що існує зв'язок між вживанням кави та нижчим ризиком хвороби Паркінсона навіть серед людей, що палять. Ця команда також виявила, що люди, які п'ють каву, менш схильні до депресії та когнітивних розладів, таких як хвороба Альцгеймера.

Однак не було достатньо доказів того, що вживання кави без кофеїну допоможе запобігти хворобі Паркінсона.

Кава та рак печінки

Італійські дослідники виявили, що споживання кави знижує ризик раку печінки приблизно на 40%. Деякі результати показують, що люди, які п'ють три чашки на день, можуть мати на 50% менший ризик.

Крім того, у огляді літератури за 2019 рік зроблено висновок, що «споживання кави, ймовірно, знижує ризик раку печінки».

Кава та інші захворювання печінки

Мета-аналіз з 2017 року дійшов висновку, що споживання будь-якого типу кави з'явилося, щоб зменшити ризик розвитку раку печінки, неалкогольної жирової хвороби печінки та цирозу печінки.

Люди, які вживають каву, також можуть мати нижчий ризик жовчнокам'яної хвороби.

У 2014 році дослідники вивчили споживання кави серед людей з первинним склерозуючим холангітом (ПСГ) та первинним біліарним цирозом (ПБЦ). Це аутоімунні захворювання, що вражають жовчні протоки у печінці.

Вони виявили, що люди з ПСГ із більшою ймовірністю споживали менше кави, ніж люди без цього захворювання. Не було доказів того, що споживання кави було різним серед людей з ПБЦ або без нього.

Крім того, одне дослідження 2014 року показало зв'язок між споживанням кави та нижчим ризиком смерті від цирозу, пов'язаного з невірусним гепатитом. Дослідники припустили, що вживання двох або більше кавових чашок щодня може знизити ризик на 66%.

Кава та здоров'я серця

Одне дослідження 2012 року дійшло висновку, що помірне вживання кави або близько двох порцій по 8 унцій на день може захистити від серцевої недостатності.

У людей, які щодня випивали помірну кількість кави, ризик серцевої недостатності був на 11% нижчим, ніж у тих, хто цього не робив.

Один метааналіз 2017 показав, що споживання кофеїну може мати хоча б невелику користь для здоров'я серцево-судинної системи, включаючи артеріальний тиск.

Деякі дослідження, однак, виявили вищий рівень ліпідів (жирів) та холестерину в крові у людей, які споживали більше кави.

Харчова цінність кави

У каві мало калорій, але додавання цукру та вершків змінить його харчову цінність. Звичайна чорна кава (без молока чи вершків) з низьким вмістом калорій. Фактично, типова чашка чорної кави містить лише близько 2 калорій. Однак додавання вершків чи цукру підвищить теплотворну здатність.

Кавові зерна також містять поліфеноли, один із видів антиоксидантів. Антиоксиданти можуть допомогти позбавити організм від вільних радикалів – типу відходів, які організм виробляє природним чином у результаті певних процесів.

Вільні радикали токсичні та можуть викликати запалення. Вчені виявили зв'язок між запаленням та різними аспектами метаболічного синдрому, включаючи діабет 2 типу та ожиріння.

У 2018 році деякі дослідники припустили, що вміст кави антиоксидантів може захистити від метаболічного синдрому.

Автор однієї статті від 2017 року зазначає, що хоча вчені можуть довести, що певні сполуки присутні в кавових зернах, залишається незрозумілим, що з ними відбувається, коли вони потрапляють до організму людини.

Ризики вживання кави

Надмірне вживання кави може мати деякі побічні ефекти. У наступних розділах ми розглянемо деякі з цих ризиків.

Переломи кісток

Деякі дослідження показали, що жінки, які п'ють багато кави, можуть мати вищий ризик переломів кісток. З іншого боку, чоловіки, які споживають більше кави, мають трохи менший ризик.

Вагітність

Дослідники додали, що споживання кави під час вагітності може бути небезпечним. Фактично, є деякі свідчення, що вказують на зв'язок між високим споживанням кави та втратою вагітності, низькою вагою при народженні та передчасними пологами.

Ендометріоз

У жінок, які вживають каву, може бути вищий ризик розвитку ендометріозу, але даних, що підтверджують такий зв'язок, недостатньо.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба

Люди, які п'ють багато кави, можуть мати трохи вищий ризик розвитку цього стану.

Тривожний стан, спричинений вживанням кави

Споживаючи велику кількість кофеїну може збільшити ризик занепокоєння, особливо у людей з панічним розладом або соціальним тривожним розладом. Рідше він може викликати манію та психоз у сприйнятливих людей.

Душевне здоров'я та розумові здібності

Одне дослідження 2016 року дійшло висновку, що високе споживання кофеїну у підлітковому віці може призвести до незворотних змін у мозку.

Вчені, які стоять за дослідженням, висловили стурбованість тим, що це може збільшити ризик станів, пов'язаних із тривогою у зрілому віці.

Наявність токсичних інгредієнтів

У 2015 році дослідники виявили відносно високий рівень мікотоксинів у комерційній каві. Мікотоксини – це токсичні речовини, які можуть забруднювати каву як натуральний продукт.

Деякі люди побоюються, що акрималід, ще одна хімічна речовина, яка є в каві, може бути небезпечною. 

Підведемо підсумки

Від трьох до чотирьох чашок кави на день може бути корисним для здоров'я. Один метааналіз, проведений у 2017 році, дійшов висновку, що для більшості людей «загалом безпечно» споживатиме від трьох до чотирьох чашок кави на день, і що це може фактично знизити ризик певних захворювань.

Однак автори дослідження попередили, що куріння може звести нанівець усі переваги вживання кави.

Кофеїн - важлива складова кави, але кава містить багато сполук, і є різні способи її пити. Це ускладнює точне визначення того, як кава впливає на людину та які компоненти мають переваги та ризики.

Людина, яка хоче отримати від кави користь для здоров'я, повинна уникати перевищення добової дози, що рекомендується, і намагатися контролювати інгредієнти, що додаються, такі як цукор, вершки або ароматизатори, оскільки вони можуть бути шкідливими для здоров'я.

Вагітним жінкам і тим, хто схильний до ризику переломів кісток, краще уникати кави.

Автор: Джозеф Нордквіст

Мультиплекс

Популярні дописи з цього блогу

Курси Data Analyst, підготовка аналітиків даних

Право власності на землю в Українському законодавстві

Windows, MacOS, Linux – Довідник з операційних систем

Иран имеет запасы обогащенного урана, достаточные для производства пяти ядерных бомб - Израиль

Вільні жирні кислоти: ключ до розуміння інсулінорезистентності

Нові зміни в декларації з податку на прибуток: проєкт наказу Мінфіну

Економічна система США – як інвестувати у своє майбутнє

Знаеш ли какво е теория на цветовете?

Грузинське червоне вино Кіндзмараулі - ароматний букет для поціновувачів благородних вин

НАБУ розкрило величезні масштаби крадіжки гуманітарки у Запорізькій області