Чому більшість продуктів не спричиняють алергії?
Чому більшість продуктів не спричиняють алергії?
Одне з основних завдань адаптивної імунної системи – розпізнавати чужорідні речовини в нашому організмі та безцеремонно відкидати їх, викликаючи запалення. Близько 100 г різних чужорідних тваринних і рослинних білків щодня проходять через нашу травну систему, не викликаючи при цьому жодного роздратування, - виняток становить харчова алергія.
Найбільш поширеним поясненням цього є те, що імунні клітини, які реагують на білки в їжі, виробляються, але переважно знищуються або інактивуються. Але більшість експериментів, які привели до такого висновку, були проведені з трансгенними мишами з сильно виснаженим репертуаром Т-клітин і, отже, не мали нормальної імунної відповіді. У новій роботі, опублікованій в журналі Nature, для перевірки цього результату використовувалися миші з імунною системою, що нормально функціонує.
💙
Мишей вирощували на безглютеновій дієті, а потім вводили їм порцію одного з глютенових білків під назвою гліадин - білка, який, як відомо, викликає імунну відповідь Т-клітин.
Гліадин - входить до складу глютену, і призводить до целіакії у генетично схильних до цього людей; він сприяє виробленню антитіл, які реагують на вбудований білок у нашому кишечнику, який трохи схожий на гліадин.
Чутливість та непереносимість глютена можуть бути викликані гліадином, а також іншими білками та сахаридами пшениці. Алергія на пшеницю викликається гліадинами та іншими білками пшениці, але алергія опосередковується іншою ланкою імунної системи.
Через тиждень після того, як миші почали їсти пептид гліадин, в їхньому кишечнику спостерігалося помірне збільшення Т-клітин, які реагували на нього. Деякі з цих Т-клітин можуть викликати слабку імунну відповідь, але багато з них були регуляторними Т-клітинами (Treg клітини), які є імуносупресивними. Інші, мабуть, були частиною популяції, відмінною від будь-яких добре вивчених ліній Т-клітин, але могли перетворюватися на T-регуляторні клітини. Жодна з цих спостережуваних Т-клітин не могла викликати запалення. Аналогічна реакція спостерігалася, коли мишам давали кілька інших шматочків чужорідних білків.
💙
Автори припускають, що в нормальних умовах Т-клітини, що реагують на їжу, диференціюються по цьому погано визначеному "лінійно-негативному" шляху, заснованому на місцевих імуносупресивних сигналах в кишечнику, і, таким чином, не викликають патології у відповідь на їжу.
То чому ж харчова алергія взагалі виникає? Дослідники припускають, що якщо запалення вже присутнє при першому вживанні чогось, можуть розвинутися більш активні Т-клітини і викликати патологію.